2017

Rybí polévka s knedlíčky

1 kapří hlava s odřezky, kapří vnitřnosti, 1 l vody, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 5 kuliček pepře, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, petrželka, sůl

Knedlíčky: uvařené rybí maso a vnitřnosti, z nichž se vařil vývar, muškátový květ, strouhanka, 1 vejce, 1 bílek, sůl, pepř

 Kapří hlavu bez žáber a očí s odřezky opláchneme pod tekoucí vodou. Vše vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou a osolíme. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, přivedeme k varu a mírně vaříme asi 20 minut. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku. Rybí vývar procedíme, vmícháme jíšku rozředěnou trochou vývaru a dalších 10 minut vaříme. Rybí vnitřnosti vaříme zvlášť, necháme je asi 10 minut v osolené vodě táhnout.  Mezitím obereme z hlavy a odřezků maso a připravíme knedlíčky. Před koncem varu knedlíčky vložíme do polévky a asi 5 minut povaříme, dokud nevyplavou. Polévku odstavíme, již ji nevaříme. Zašleháme do ní žloutek a nasekanou petrželku.

Knedlíčky: obrané rybí maso spolu s vařenými vnitřnostmi umeleme nebo najemno nasekáme, přidáme ostatní ingredience na knedlíčky a vypracujeme nepříliš řídkou hmotu, ze které tvoříme malé kuličky.

 

Ořechový kapr se smetanou

půlky z kapra, citronová šťáva, směs koření na ryby, 50 g rozinek, 100 ml bílého vína, 100 g hladké mouky, 50 másla, 50 g vlašských ořechů, 100 ml smetany, sůl

   Půlky pokapeme citronovou šťávou, osolíme, vetřeme směs koření na ryby a necháme odležet.  Rozinky zalijeme vínem a necháme nabobtnat. Odleželé půlky nakrájíme na porce, které lehce obalíme v mouce a osmažíme z obou stran na másle.  Hotovou rybu vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku přilijeme víno s rozinkami, přidáme nahrubo nasekané ořechy, zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Vložíme porce ryby a prohřejeme.     

 

Kapr v pivním těstíčku

porce z kapra, citronová šťáva, směs koření na ryby, 4 stroužky česneku, 500ml piva, 2 vejce, petrželka, hladká mouka, olej, sůl

  Rybí maso pokapeme citronovou šťávou, vetřeme směs koření na ryby, prolisovaný česnek a dáme odležet do lednice. Do mísy nalijeme 250 ml piva, přidáme 2 žloutky, nasekanou petrželku, osolíme a rozšleháme. Zašleháme po lžících přidávanou hladkou mouku, dokud nedosáhneme hustoty palačinkového těstíčka. Z bílků ušleháme sníh, který opatrně po lžících vmícháme do těstíčka.  Ve směsi obalujeme rybí porce a smažíme do červena ve středně rozehřátém oleji.