2018

 

Chorvatská rybí polévka

600 g kapra nebo různých ryb, 4 rajčata, 1 cibule, 1hlavička česneku, 1 bobkový list, petrželka, olivový olej,100ml bílého vína, sůl, mletý bílý pepř

 

   Rajčata na spodní straně křížem nařízneme a na 10 vteřin ponoříme do vařící vody. Potom z nich sloupneme slupku, nakrájíme je na menší kousky a vložíme do širokého kastrolu.  Nadrobno nasekáme  a na oleji do sklovita osmažíme cibulku a přidáme ji do kastrolu k rajčatům, přidáme nadrobno posekaný česnek, najemno nakrájenou zelenou petrželku, bobkový list, sůl, pepř. Přilijeme 1,5 l vody a uvedeme do varu.  Plamen stáhneme, vložíme očištěné rybí porce a vlijeme víno.  Necháme přikryté poklicí táhnout tak dlouho, až se rybí maso začne uvolňovat od kostí. V tomto okamžiku odstavíme ze zdroje tepla, odkryjeme a necháme ještě 10 min. dojít.  Polévku při vaření nemícháme, pouze kastrolem tu a tam potřeseme, aby se ryby nerozbily a zůstaly v porcích.

Sezamový kapr

 Porcovaný kapr, 2 lžíce medu, 2 lžičky octa balsamico, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, olivový olej, sezamová semínka, sůl, směs drcených pepřů.

 

Smícháme med, balzamický ocet, sojovou omáčku, zázvor. Směsí potřeme osolenou a opepřenou rybu a necháme hodinu odležet.  Na pánvi rozehřejeme olivový olej a rybí porce z obou stran zvolna osmažíme. Na talíři rybu posypeme sezamovými semínky.  Jako přílohu podáváme vařené brambory a zeleninovou oblohu.

 

Rybí pěna

Rybího maso, olivový olej, 100 ml smetany ke šlehání, citrónová kůra, směs drcených barevných pepřů, sůl

 

Rybí maso osolíme a usmažíme na rozehřátém olivovém oleji. Necháme vychladnout, maso zbavíme kůže a kostí, vložíme do mixéru, přidáme 1lžíci oleje, smetanu, citronovou kůru a rozmixujeme do pěny. Dochutíme solí a pepřem. Jako přílohu použijeme plátky bagetky.