2021

 

Kapří krém – velnuté

Doba přípravy: do 1,5 hodiny    Suroviny: 1,5 kapřích filetů nebo jeden celý malý kapr, 500 g mrkve, 50 g rajčat

80 g česneku, 100 g fenyklu, 50 g čerstvých chilli papriček, 1 lžíce rajčatového protlaku, špetka chilly pasty, 200 g cibule, 1 dl olivového oleje, 2 dl smetany, sůl, bílý pepř

 

Na olivovém oleji zprudka orestujeme nakrájenou mrkev, rajčata, fenykl, česnek, cibuli, chilli papričky, přidáme rajčatový protlak, chilli pastu, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Potom přidáme kapří maso a necháme vařit 40 minut. Pokud jsme nepoužily vyfiletované maso, kapra obereme od kostí a vrátíme do polévky. Poté vše vymixujeme ponorným mixerem a propasírujeme přes velmi jemné síto, abychom se zbavili všech případných zbytků kostiček.

Vzniklý kapří krém přivedeme opět do varu, dochutíme solí, bílým pepřem a nakonec zjemníme smetanou. Podáváme s kouskem kapřího masa zbaveného kostiček a petrželovými krutonky, které podáváme zvlášť v mističce.

 

Kapr v česnekovém kabátku

Suroviny: 4 filety z kapra, 6 stroužků česneku, slunečnicový olej, sůl, citron, petrželka

   Očištěnou rybu (nejlepší jsou kusy i s kůží, ale stejně dobře můžete použít vykostěné filety, nebo naopak celé podkovy) naložte do asi osmi lžic oleje, do kterého jste prolisovali česnek (podle chuti počítejte 1–2 stroužky na porci) a nechte do druhého dne marinovat.

   Rybu i s olejem přemístěte přímo na rozpálenou pánev a z obou stran asi deset minut při nižší teplotě opékejte. Vždy začínejte smažit tu stranu, na které je kůže. Pánev vybírejte co nejmenší, aby byl okolo ryby dostatek tuku – v případě potřeby ho trochu přilijte (čím více oleje použijete, tím méně ho maso paradoxně vsákne).

 

Kapr podle Kuchaře

Suroviny: porce z kapra, bílé víno, olivový olej,paprika, cibule, pepř, sůl, citron, petrželka, tvrdý sýr na strouhání         

   Rybí porce potřeme olivovým olejem, vložíme do pekáče, lehce pokropíme bílým vínem a  dáme odležet. Osmahneme nakrájenou papriku s cibulí, přihodíme nasekanou petrželku, dochutíme pepřem a solí a na mírném ohni ve stejné pánvi rozehřejeme asi 20 dkg nastrouhaného čedaru nebo eidamu. Na chuti přidá, když se promíchá i více druhů sýrů. Nakonec ještě přidáme zakysanou smetanu, zhruba 150 ml vína a mícháme, až vznikne konzistentní tekutá omáčka.

   Obsah pánve vlijeme do pekáčku s rybími porcemi (musí být ponořené) a pečeme troubě  předehřáté na 160 °C cca 45 minut. Potom rybu ještě posypeme parmazánem a dopečeme asi pět minut dozlatova.